Druga najboljša inovacija za obarvano steklo in priznanje za odličnost

18.11.2013

Na 8. Slovenskem forumu inovacij, ki je potekal prejšnji teden v Ljubljani, je nacionalna ocenjevalna komisija priznanje za drugo najboljšo inovacijo podelila Eco obarvanemu steklu, ki je rezultat sodelovanja med Razvojnim centrom eNeM Novi materiali, Steklarno Hrastnik in Kolektorjevim Nanotesla Institutom.

Poleg tega je podružnica RC eNeM Novi materiali d. o. o., podružnica Nano materiali v steklarstvu, prejela tudi priznanje za odličnost uporabnosti ustvarjalnih industrij za t. i. Illusion Glass.

Glavna dodana vrednost Eco obarvanega stekla, ki je inovacija v svetovnem merilu, je v uporabi zdravstveno in ekološko neškodljivih snovi, ki jih najdemo v naravi, te pa se pri pripravi obarvanega stekla doslej še niso uporabljale. Inovacija je patentirana tudi pri Evropskem patentnem uradu, saj gre za edinstven postopek obarvanja stekla z za zdravje in okolje neoporečnimi pigmenti. Poleg tega vplivajo ti pigmenti tudi na zmanjšanje napak v proizvodnem procesu. V laboratoriju so razvili barve v črnih, modrih, vijoličnih, mareličnih in zelenih odtenkih. Prototip, ki je bil izdelan v Kolektorjevemu Nanotesla Institutu, je že bil izdelan v Steklarni Hrastnik na pilotni liniji. Pri prenosu v proizvodnjo ne pričakujejo večjih težav.

Postopek izdelave efektnega crackle stekla (Illusion Glass), ki daje videz razbitega stekla, je sicer poznan že dalj časa. Inovacija, za katero smo prejeli priznanje za odličnost uporabnosti ustvarjalnih industrij, pa uvaja nov način proizvodnje in predstavlja trajnostno rast tega segmenta. Tovrstna izdelava stekla je namenjena maloserijski izdelavi unikatnih dekorativnih steklenih izdelkov najvišjega kakovostnega razreda. Za inovacijo je že vložena patentna prijava pri patentnem uradu EU.

Eco obarvano steklo

 

Nazaj | Arhiv