Nanotesla inštitut v pričakovanju novega vodstva

07.03.2012

Potem ko je v začetku decembra nenadoma preminil dosedanji direktor Nanotesla inštituta docent dr. Andrej Žnidaršič je v ožji izbor za vodenje Nanotesla prišla magistrica znanosti Branka Mušič, ki bo v kratkem zagovarjala doktorsko disertacijo iz kemije na temo magnetnih materialov. Doc. dr. Žnidaršič je bil njen delovni mentor. Ob tej priložnosti naj povemo, da je bila slednja tudi sicer v igri za zaposlitev v Nanotesla inštitutu za konec letošnjega leta.

Na srečo je imel njen predhodnik zgledno urejeno dokumentacijo, iz katere je bilo razvidno s čim se ukvarja inštitut in kakšne naloge so si zastavili za naprej. Ker je imel doc. dr. Žnidaršič tudi in predvsem za vse posle osebna znanstva, so te tudi po njegovem nenadnem odhodu obdržali. »Trudimo se, da projekti niso zastali in da delo poteka naprej. Res da brez enega človeka, pa vendar,« je prepričljiva Nevenka Rajnar, ki je bila od vsega začetka delovanja inštituta zraven, to je od leta 2006,  prej pa je 20 let delala skupaj z dr. Žnidaršičem v razvoju Iskre Feriti.

Nanotesla inštitut je doslej opravičil svoj obstoj. Po njegovi zaslugi so zunanji naročniki dobili vrsto izdelkov. Specializiral se je predvsem za proizvodnjo različnih premazov in magnetnih absorberjev. Za delo so najprej skrbeli štirje zaposleni, nato so k sodelovanju pritegnili mlade raziskovalce, trenutno pa imajo 8 do 12 stalnih sodelavcev. »To je še vse Andrejeva zapuščina,« pravi Nevenka Rajnar in dodaja, da delajo za prihodnost na nanooksidnih materialih in antikorozijskih premazih.

TGA (termo gravimetrična analiza), ki se uporablja za kontrolo izgube mase do 1600 stopinj Celzija. Tehtnica v aparaturi stehta na sedem decimalk natančno in MS (masni spektrometer), ki s procesom žganja analizira razpadle produkte. Napravi je inštitut v letu 2010 pridobil preko centra odličnosti NAMASTE. Nevenki Rajnar pomaga strokovna sodelavka inštituta, inženirka kemije Judita Erjavec.

Nazaj | Arhiv