Evropski patent za obarvana stekla

12.12.2012

Razvoj novih receptur za steklo je eden od projektov na katerem sodelujeta RC eNEm – podružnica Nanomateriali v steklarstvu in Nanotesla Inštitut.

Pred dobrim letom je bil v steklarstvu ustanovljen razvojni center RC eNEm Novi materiali s ciljem razvoja novih materialov in izdelkov iz novih materialov. Razvoj novih receptur za steklo je eden od projektov na katerem sodelujeta RC eNEm – podružnica  Nanomateriali v steklarstvu in Nanotesla Inštitut.

»Cilj našega projekta je bil priprava obarvanega in opalnega stekla z novimi surovinami, ki jih pri pripravi zmesi za steklo še nismo uporabljali,« pojasnjuje Mateja Koritnik, vodja zmesarne  v Steklarni Hrastnik in dodaja, da izdelava barvnega stekla predstavlja velik izziv, saj je ob vse strožji kemijski in okoljski zakonodaji vedno več snovi neprimernih za uporabo. Zato so z Nanotesla Inštitutom zadnje leto razvijali nove recepture za barvno steklo. Z združitvijo znanja so tako v laboratoriju razvili barve v črnih, modrih, vijoličnih, mareličnih in zelenih odtenkih.

RC eNEm – podružnica  Nanomateriali v steklarstvu  in Nanotesla Inštitut sta ta  dosežek pred kratkim prijavila tudi na evropskem patentnem uradu v Münchnu.

Obarvano in opalno steklo, pripravljeno z novimi surovinami 

Nazaj | Arhiv