Nanodelec, najmanjša igrača na svetu

05.07.2012

Nanotesla Institut v najnovejši številki revije Reader's Digest Slovenija

V najnovejši številki revije Reader's Digest Slovenija, ki jo izdaja Mladinska knjiga Založba, d. d., je objavljen prispevek Jureta Vnuka o Nanotesla Institutu. Pod naslovom Nanodelec – najmanjša igrača na svetu avtor ugotavlja, da imamo pri nas strokovnjake, ki znajo koristno uporabljati, preučevati in razvijati nanotehnologijo.

Kolektor Group je bil med prvimi proizvodnimi podjetji, ki so daljnovidno videla smisel in možnost uporabe nanodelcev v industrijskih aplikacijah. Zato je ustanovil svoj razvojni zavod, ki ga je poimenoval Nanotesla Institut. »Ustanovljeni smo bili leta 1993 ob 50. obletnici smrti Nikole Tesle. Ker je militesla enota za gostoto magnetnega polja, se nam je zdelo primerno razvojni zavod poimenovati Nanotesla Institut. Na začetku smo se ukvarjali ravno z magnetnimi tekočinami. V praksi se bo takšna tekočina uporabljala za mnogo izboljšav dosedanjih sistemov. Na primer avtomobilska sklopka ali blažilec tresljajev pri pralnem stroju sta samo dve od mnogih uporabnih lastnosti,« opisuje začetke Nevenka Rajnar, tehnična svetovalka Nanotesla Instituta.

Tehnologija hitro napreduje in danes smo že vsi slišali za izraz nano. Narava ob določenih pogojih sama ustvarja nanodelce. Treba je ločevati med nanodelci in nanotehnologijo. »Nanodelci obstajajo od nastanka Zemlje le da jih, dokler ni prišla doba elektronskih mikroskopov, nismo videli in obvladovali,« je za revijo Reader's Digest Slovenija povedala Nevenka Rajnar in dodala, da je nanotehnologija mnogo več – to je veda, ki izrablja posebne lastnosti nanomaterialov.

Nevenka Rajnar, tehnična svetovalka Nanotesla Instituta

Nazaj | Arhiv